Streep door zomerseizoen als gevolg van coronacrisis
Geen zwemplezier deze zomer in ons zwembad. Vanwege de coronacrisis hebben we als zwembadbestuur helaas moeten besluiten dat ons buitenbad dit seizoen dicht blijft.
Geen risico’s nemen, gezondheid voorop
“We vinden het echt ontzettend jammer”, zegt voorzitter Jan Willem Weeda. “Maar we zijn ervan overtuigd dat dit het enige juiste besluit is. Er is door de zwembadbranche een heel streng protocol opgesteld, met onder meer extra hygiënevoorschriften en allerlei regels om 1,5 meter afstand tot elkaar te houden. Denk aan beperkte toegang, looproutes, zones waar je niet mag komen, het eventueel afsluiten van kleedruimtes, tijdslots voor attracties (zoals bij ons het springkussen), niet inhalen tijdens het banenzwemmen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Als je daaraan kunt voldoen, kun je open. Maar we hebben dan echt meer vrijwilligers nodig om op de naleving toe te zien. Die mensen hebben we niet en als we ze zouden hebben, is het maar zeer de vraag of ze daarvoor ingezet willen worden. Hoe jammer we het ook vinden, dat protocol is voor ons op dit moment dus niet haalbaar. We willen dan ook geen risico’s nemen. De gezondheid van onze gasten en vrijwilligers staat voorop.”
Streng protocol, andere sfeer
“Ons zwembad is een gezellig familiezwembad, vooral voor gezinnen met kinderen”, vervolgt Jan Willem. “Die ontspannen vakantiesfeer die we hier altijd hebben, valt grotendeels weg als we open zouden gaan met een heel streng coronaprotocol. We hebben er de mensen niet voor, maar als we die wel zouden hebben, hoe leuk is het dan nog? We hebben nog wel overwogen om alleen voor het banenzwemmen in de ochtend open te gaan. Dat is in principe beter beheersbaar dan recreatief zwemmen. Toch hebben we besloten ook daarvan af te zien. Het banenzwemmen is de laatste jaren steeds populairder geworden en dan zit je eigenlijk met hetzelfde probleem: je moet mensen de toegang ontzeggen als het te druk wordt, je moet nog vaker schoonmaken en je hebt extra mensen nodig die toezien op de naleving van die 1,5 meter. Daar komt bij dat er tussen de banenzwemmers ook ouderen zitten die tot de risicogroepen behoren.”
Zwembad steunen met een gift
Geen openstelling betekent niet alleen een domper, maar ook geen inkomsten uit de verkoop van abonnementen, entreekaartjes en consumpties. Terwijl de kosten voor bijvoorbeeld onderhoud en energie gewoon doorlopen. “We hopen dat mensen ons met een bijdrage willen steunen. Wie dat wil doen, kan een bedrag naar keuze overmaken op NL44 RABO 0355 7487 03, t.n.v. de Stichting Zwembad ’t Molengors. Als vrijwilligersbad ontvangen wij geen subsidie, dus alle giften zijn welkom. In de tussentijd gaan we met een deel van onze vrijwilligers deze zomermaanden benutten om extra onderhoudsklussen op te pakken waar we in de winter niet aan toegekomen zijn. Zodat we hopelijk volgend jaar met een nog mooier zwembad open kunnen.”